Publicaties

Vijf jaar Hooghiemstra & Partners: een impressie van een prachtig lustrum

Dinsdag 9 april 2024 stond in het teken van feest voor Hooghiemstra & Partners. Op deze heuglijke dag vierde ons kantoor, samen met tweehonderd aanwezigen, haar eerste lustrum.

“We hadden dit vijf jaar geleden nooit kunnen dromen”, aldus de partners Helen Hukshorn, Theo Hooghiemstra, Thijs Drouen en Marlies van Eck. “Wij hebben veel lol, we werken met ontzettend goede en bevlogen mensen en mogen helpen en adviseren bij belangrijke maatschappelijk vraagstukken.”

Meer dan genoeg redenen voor een feestelijk evenement. Het decor van de dag was de Kloosterkerk, een rijksmonument in het hartje van Den Haag en gelegen op de hoek van ons vorige kantoor. Het authentieke gebouw dat dateert uit de 15e eeuw werd aangekleed met moderne kunst van Tjibbe Hooghiemstra (geen familie van, overigens). Onder het genot van Haagsche turf kwamen zowel jonge als oude, en zowel bekende als nieuwe contacten bij elkaar voor het lustrum.

Onder leiding van Theo Hooghiemstra werden de genodigden getrakteerd op inhoudelijke en prikkelende lezingen. Ook was het de première van onze lustrumfilm, gemaakt door twee studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. In deze film blikt het team terug op een groot aantal, maar gelet op de tijd zeker niet alle, hoogtepunten en persoonlijke anekdotes. Ook kijken we vooruit; wat hopen we over vijf jaar bij het tweede lustrum bereikt te hebben?

Professor Corien Prins zette ons weer even met beide benen op de grond: “Na vijf jaar ben je uit de luiers”. Dit maakt dat je nu moet nadenken over je rol en positie. Net als wij allemaal in de zaal die adviseren op moeilijke terreinen is ook de context van groot belang. Zeker nu we gewaarschuwd worden voor een dreigende oorlog, vertelde Prins.  We moeten met elkaar geoefend raken in het denken in scenario’s, want dan zijn we beter voorbereid.

In tijden van crisis het hoofd koel houden en blijven nadenken over de achterliggende waarden. Daarvoor gaf professor Lokke Moerel vast een voorzetje met een terugblik op de coronapandemie. Een onzekere tijd waarin goed leiderschap van onschatbare waarde is. Moerel illustreerde haar boodschap met een inkijkje in het advies dat zij samen met Hooghiemstra & Partners tijdens de coronapandemie uitbracht over wetenschappelijk onderzoek naar groepen met een hoog risico ernstig ziek te worden na besmetting.

De dag vloog voorbij, net als de afgelopen vijf jaren. Met een glaasje bubbels in de hand en overheerlijke hapjes van de Vegetarische Toko werd er nog lang nageborreld. Dankzij de sprekers en alle aanwezigen werd het een geslaagd feest. Dank voor jullie komst en tot gauw!