Publicaties

Dokter Big Tech

In de documentaire ‘Praxis Dr. Zuckerberg – Gesund mit Algorithmen’ zien we hoe graag Big Tech bedrijven als Google en Apple patiëntgegevens willen hebben. Theo Hooghiemstra van Hooghiemstra en Partners vertelt in de dinsdagetalage van de VPRO dat het niet wenselijk is om een almachtige partij in de zorgwereld te hebben. Een situatie waarin bijvoorbeeld Amazon zowel verzekeraar als farmaceut is, moeten we in Europa niet willen.

Theo promoveerde op het gebied informationele zelfbeschikking in de zorg. Hij deed twee aanbevelingen: verbied de handel in medische data en veranker het patiëntgeheim in de zorg. Hij hoopt dat de Nederlandse overheid iets doet met zijn advies. De Tweede Kamer is ermee bezig: zo staat bijvoorbeeld wetgeving over medische data (Wegiz) op de agenda. Een begin, maar dit wetsvoorstel geeft de patiënt nog geen tegenmacht tegen Big Tech.

Lees het hele artikel hier. Geïnteresseerd in het proefschrift van Theo? Ook deze is online terug te lezen. Klik hier voor het proefschrift.

Foto credit via Unsplash.