Publicaties

Mariette Lokin maakt overstap naar Hooghiemstra & Partners

Met trots laten wij weten dat mr.dr. Mariette Lokin op 1 juli is gestart als principal consultant bij Hooghiemstra & Partners! Mariette is een erkend expert met jarenlange ervaring op het gebied van IT en wetgeving. Met haar proefschrift ‘Wendbaar wetgeven, de wetgever als systeembeheerder’ (2018) loopt zij voorop als het gaat om het verenigen van het vakmanschap van de wetgevingsjurist met dat van een IT-professional. In haar proefschrift onderzoekt zij een aanpak om de vertaling van wetgeving naar ICT te ondersteunen. Dit bestaat uit een taalmodel, een wetgevingsvocabulaire en toepassing van de techniek van linked data om de betekenis van wetgeving te duiden. Naast haar werk voor Hooghiemstra & Partners is Mariette verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Mariette heeft jarenlange ervaring bij de Rijksoverheid en is nu werkzaam als juridisch adviseur bij de Belastingdienst. Vanuit de Belastingdienst werkte ze al mee aan het project De LegitiMaat.

Hierbij is een werkmethode gemaakt voor het beoordelen van algoritmen voor geautomatiseerde uitvoering van wetten. Mariette gaat zich bij Hooghiemstra & Partners bezighouden met vraagstukken op het gebied van de AVG, informatiehuishouding, multi party computing en authenticatie en autorisatie. De verbinding tussen wetgeving en digitalisering blijft daarin een rode draad.