Team

Mariette Lokin

Mariette is een all round juridisch adviseur met een fascinatie voor wetgeving en digitalisering. Zij heeft zich dan ook in de loop van haar carrière gespecialiseerd in de verbinding tussen beide, in zowel de overheidsorganisatie als het bedrijfsleven. Ze heeft een analytische geest en geniet van het ontrafelen van complexe vraagstukken. Mariette verbindt met zichtbaar plezier en gemak mensen en disciplines. Het juridisch perspectief is haar startpunt van denken, maar ze verbindt dit steeds met andere invalshoeken. Zij vindt oplossingen en gaat daarbij uit van de mogelijkheden van het recht.

Bij Hooghiemstra & Partners werkt Mariette aan projecten op het gebied van informatiehuishouding bij de overheid. Ze adviseert bedrijven en overheden over gegevensbescherming. Ze kijkt ook naar technische oplossingen zoals multi party computation en goede authenticatie en autorisatie. Zij was lid van het onderzoeksteam dat De LegitiMaat ontwikkelde. Ook adviseert zij bij ingewikkelde wetgevingstrajecten en helpt ze bij het ontwerpen van nieuwe wet en regelgeving.

Mariette werkte als strategisch-juridisch adviseur bij de Belastingdienst. Zo hielp ze bij het leggen van fundamenten voor het eID-stelsel, de invoering van elektronisch berichtenverkeer, implementatie van de AVG. Zij schreef mee aan het boek Wetsanalyse | Boom Uitgevers Den Haag over het vertalen van wetgeving naar ICT-specificaties. Voor haar start bij de Belastingdienst werkte Mariette in wetgevingsfuncties bij de Ministeries van LNV, V&W en Justitie. Bij dat laatste ministerie was zij als coördinerend raadadviseur onder meer verantwoordelijk voor de toetsing van wetgeving van alle ministeries.

Mariette studeerde Nederlandse recht (civiel recht) aan de Rijkuniversiteit Leiden. In 2018 verdedigde zij haar proefschrift Wendbaar wetgeven, de wetgever als systeembeheerder. Daarvoor onderzocht zij hoe wetgeving zich laat vertalen naar traceerbare en uitlegbare algoritmen.  Mariette combineert haar werk bij Hooghiemstra & Partners met een aanstelling als onderzoeker bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid (vakgroep Staats- en bestuursrecht) van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Publicaties
Maak bureaucratie weer hip! | iBestuur
Spotlight op de wet | iBestuur
Artikel NRC: Persoonsgegevens zijn niet altijd taboe in medisch onderzoek

Mariette Lokin
Principal Consultant
+31 6 39 27 85 33
mariette@hooghiemstra-en-partners.nl

Ons Team

Theo Hooghiemstra
Partner

Helen Hukshorn
Partner

Marlies van Eck
Partner

Thijs Drouen
Partner

Mariette Lokin
Principal Consultant

Walter van Holst
Senior Adviseur

Ingrid Morrema
Senior Adviseur

Lisanne Kramer
Senior Adviseur

Renée Dekker
Senior Adviseur

Wimmy Choi
Adviseur

Anna Keuning
Adviseur

Lieve Smeets
Adviseur

Riëlle Osepa
Adviseur

Lena Lopez
Junior secretaresse

Elles van Geest
Geassocieerd Partner

Pieter Ippel
Geassocieerd Partner

Wouter van Haaften
Geassocieerd Partner

Ad van Loon
Geassocieerd Partner