Publications

Mastodon: een open-source alternatief voor Twitter

Op 4 mei was Walter van Holst, senior juridisch adviseur bij Hooghiemstra & Partners, te gast bij BNR om te praten over Mastodon: een open-source alternatief voor Twitter. Samen met Herbert Blankesteijn en Remy Gieling (oprichter van AI.nl) bespreekt hij de mogelijkheden van deze software.

Overstap

Elon Musk maakte begin 2022 bekend dat hij zich wilde inkopen bij Twitter. Dat zette veel Twitteraars ertoe om een alternatief voor het socialmediaplatform te zoeken. Mastodon is een open-source software. Gebruikers kunnen hun eigen servers (‘dorpspleintjes’) opzetten. Deze vallen niet onder de regie van één persoon of bedrijf, zoals bij Twitter wel het geval is. Je kunt je aansluiten bij een al bestaande server of je eigen gemeenschap creëren. De kosten worden veelal gedekt door de hosts van de servers of anderen die een gift aan Mastodon willen doen om het platform draaiende te houden.

Handhaving

Maar wie modereert deze servers? “Dat zijn toch meestal de beheerders van de servers waar zij gebruiker zijn. […] Dat zijn meestal vrijwilligers, ja, om wat voor reden dan ook.” Ook de Europese Commissie maakt gebruik van Mastodon. Deze servers hebben vaak een ‘community manager’ in dienst, die toeziet op de content die gebruikers delen. Dorpen die niet gemodereerd worden, of waar men schadelijke posts als normaal beschouwt, lopen het risico om verstoten te worden door andere servers. Zij kunnen zich afsluiten voor deze informatiestromen.

Algoritme

Hoe bekend Mastodon is, hangt volgens Van Holst onder andere af van de regio. De Nederlandse gemeenschappen zijn momenteel nog niet zo groot. Het aantal gebruikers verschilt ook per onderwerp. Zo zitten veel spraakmakende namen op het gebied van informatiebeveiliging al jaren op Mastodon. Een ander verschil met Twitter zit in de manier waarop men nieuwe berichten te zien krijgt. Twitter werkt met een algoritme, Mastodon bericht chronologisch. Het alternatief is eenvoudiger en primitiever.

Het grote publiek lijkt vooralsnog gebruik te blijven maken van Twitter. Maar het is volgens Van Holst ook een kip-en-eidiscussie. Organisaties die er zelf voor kiezen om alleen bereikbaar te zijn via Twitter en Facebook, verplichten hun publiek om van deze Amerikaanse platforms gebruik te maken.

Het hele fragment is terug te luisteren via de website van BNR: https://www.bnr.nl/podcast/digitaal/10475119/zo-kun-je-twitter-alternatief-mastodon-nu-al-goed-gebruiken.

Foto credit: Claudio Schwarz via Unsplash