About us

Ingrid Morrema

Ingrid is een enthousiaste, gedreven jurist en mediator met hart voor de life sciences en gezondheidszorg, ethiek en integriteit. Zoals direct al blijkt, heeft zij dus een brede achtergrond. Ze houdt van het leren van nieuwe dingen en is ondernemend. In haar werk is zij kritisch en grondig als dat nodig is. Bij het zoeken naar een oplossing wil ze echt weten hoe het zit. Obstakels gaat ze daarbij niet uit de weg. Doordat zij thuis is in de wereld van ethiek en recht heeft ze oog voor verschillende perspectieven. Met haar doelgerichte en praktische aanpak komt zij met werkbare oplossingen.

Ingrid werkt sinds juni 2022 bij Hooghiemstra & Partners. Ze houdt zich bezig met vraagstukken over het gebruik van data voor medisch-wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling in de life sciences en gezondheidszorg. Zij is lid-jurist en plaatsvervangend lid-jurist in twee medisch-ethische toetsingscommissies. Ingrid wil zich onder meer toeleggen op de Europese ruimte voor gezondheidsgegevens (European Health Data Space). Ook is Ingrid inzetbaar als legal mediator bij complexe samenwerkingsvormen waarbij geen gedeeld beeld is over de gegevensbescherming en bijbehorende rollen.

Voordat Ingrid bij Hooghiemstra & Partners werkte, was zij advocaat en bedrijfsjurist. Ze adviseerde ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen en biotech-bedrijven over het omgaan met data en lichaamsmateriaal, klinisch onderzoek, intellectueel eigendom, licenties en contracteren in het algemeen. Ook voerde zij diverse procedures op het gebied van wetenschappelijke integriteit, zoals over plagiaat en datamanipulatie.

Ingrid studeerde Nederlands recht (richting privaatrecht) aan Universiteit Utrecht. Ze rondde de opleiding ‘Nationaal en internationaal contracteren’ van de Grotius Academie af in 2006. Ze volgde de Beroepsopleiding tot ADR specialist/legal mediator bij Het Amsterdams ADR Instituut in 2013 en de VPR-A opleiding van Universiteit Leiden in 2019.

Ingrid is lid van Vereniging Farma en Recht (VFenR), Vereniging voor Gezondheidsrecht (VGR) en Vereniging voor Privacyrecht (VPR).

 

 

Ingrid Morrema
Senior Adviseur
070-2172066
ingrid@hooghiemstra-en-partners.nl

Our Team

Theo Hooghiemstra
Partner

Helen Hukshorn
Partner

Marlies van Eck
Partner

Mariette Lokin
Principal Consultant

Thijs Drouen
Partner

Walter van Holst
Senior Advisor

Ingrid Morrema
Senior Adviseur

Lisanne Kramer
Senior Advisor

Wimmy Choi
Junior Advisor

Renée Dekker
Advisor

Elles van geest
Associated Partner

Pieter Ippel
Associated Partner

Wouter Van Haaften
Associated Partner

Ad van Loon
Associated Partner

Fatma Sevinc
Bureau Manager

Monique den Ouden
Overall Project Office