Team

Marlies van Eck

Marlies is een nieuwsgierig onderzoeker en adviseur. Zij heeft in het bijzonder belangstelling voor de juridische aspecten van het gebruik van technologie en het werken in ketens. Belangrijk voor Marlies is dat bij innovaties het perspectief van de ‘gewone mens’ centraal staat en dat er door verschillende deskundigen wordt meegekeken. Marlies is creatief en denkt graag buiten de gebaande paden. Zij is altijd op zoek naar hoe de theorie ‘in het echte leven’ uitpakt. Het liefst werkt zij met aansprekende voorbeelden. Haar expertise is gelegen in de combinatie bestuursrecht, gegevensbescherming en technologie.

Marlies is principal consultant bij Hooghiemstra & Partners vanaf de oprichting in januari 2019. Sindsdien heeft zij diverse onderzoeken gedaan, zoals voor het Ministerie van BZK naar Toezicht op Algoritmen. Ook heeft zij interim werk verricht bij de Sociale Verzekeringsbank en was zij betrokken als adviseur bij de implementatie van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet.

Marlies is gepromoveerd op het onderwerp ‘Geautomatiseerde ketenbesluiten & rechtsbescherming’ (2018, Tilburg University). Marlies geeft bij diverse opleidingen college over de gevolgen voor de burger en zijn rechtsbescherming bij het nemen van computerbesluiten in ketens door de overheid. Naast haar werk bij Hooghiemstra & Partners is Marlies universitair docent bij de vakgroep Belastingrecht van Radboud Universiteit Nijmegen. Zij is tevens de initiator van de PAO Leergang AI voor juristen bij Universiteit Leiden. Marlies is te zien als expert in de gratis Nationale Cursus AI en initieerde de leermodule ‘AI en de regels’.

Publicaties
Legal analysis - European legislative proposal draft AI act and MDR/IVDR
Artikel: Wat betekent het voorstel voor de Europese AI wet voor het Nederlandse bestuursrecht?

De jurist: hufterproof en futureproof?
Blog: Wat vindt u nou van Robocop?
Interview over het Inlichtingenbureau en Big Data in de Groene Amsterdammer
'Toezicht op het gebruik van algoritmen door de overheid. Tijd voor een zorgplicht', Tijdschrift voor Toezicht 2020, nr. 1.
Onderzoek: Hoe gemeenten besluiten over algoritmen en mensenrechten

Marlies van Eck
Partner

marlies@hooghiemstra-en-partners.nl

Ons Team

Theo Hooghiemstra
Partner

Helen Hukshorn
Partner

Marlies van Eck
Partner

Thijs Drouen
Partner

Walter van Holst
Senior Adviseur

Lisanne Kramer
Senior Adviseur

Ingrid Morrema
Senior Adviseur

Renée Dekker
Adviseur

Wimmy Choi
Junior Adviseur

Carlijn Oldeman
Stagiaire

Fatma Sevinc
Bureau Manager

Monique den Ouden
Overall Project Office

Elles van Geest
Geassocieerd Partner

Pieter Ippel
Geassocieerd Partner

Wouter van Haaften
Geassocieerd Partner

Ad van Loon
Geassocieerd Partner